August 13, 2018

- allt om övningskörning

Det finns en fördel att inte enbart övningsköra i en och samma bil. Självklart skapas en trygghet vilket gör att man lättare hanterar bilen. Men samtidigt är det knappast så att man bara kör en enda bil hela livet. Att testa på andra bilar är nyttigt och ett sätt att få upp ögonen för olika problem som kan uppstå vid bilkörning.

För att få övningsköra krävs det att handledare har en utbildning. Däremot finns det inte något krav på vilka bilar som får användas. Så länge som du har med dig din handledare kan alltså övningskörningen ske i ett flertal olika bilar.

Gör övningskörningen roligare

Att köra andra bilar handlar inte enbart om att öka säkerheten och erfarenheten. Det kan även bli betydligt roligare. Många unga är intresserade av och drömmer om de nyare bilmodellerna. Varför inte utnyttja det som förälder? Det finns en rad webbsidor som presenterar tester av nya bilar och genom att läsa dessa kan ungdomarna bygga sig en bild av vad som är viktig vid bilinköp – och bestämma sig för vilken modell som ska testas.

Kanske kan det vara en ”morot” genom att en valfri modell får hyras efter att ungdomen nått ett uppsatt mål. Något att se framemot och som därmed även kan skapa större intresse och intensitet i träningen.

Biluthyrning

Det finns ett flertal biluthyrningsföretag som tillåter att övningskörning sker. Det är däremot extremt noga att man anger detta när bilen ska hyras. En del har exempelvis regler på ålder på förare eller att enbart den som hyr bilen får köra den. Med övningskörning ökar risken för skador vilket gör att vissa uthyrare inte accepterar detta.

Det blir då handledaren som hyr bilen och som därmed även står som ansvarig för eventuella skador. En stark rekommendation är att teckna självriskförsäkring vilket betyder att självrisken elimineras eller kraftigt reduceras om en skada skulle uppstå.

 

 

 

bloggen