Nödbroms

Finns att köpa på https://webbutik.ststrafikskola.se/shop/product/nodbroms,

När det kommer till övningskörning har den privata övningskörningen en stor brist jämfört med klassiska bilskolor – säkerheten. Med hjälp av en nödbroms kan handledaren ta kommando från passagerarsätet och på så vis förhindra en olycka.

Kräver ej tillstånd

Av trafikverket finns regler utsatta kring inre trafiksäkerhet. De här reglerna appliceras endast om det handlar om fastmonterade saker – vilket nödbromsen inte är. Nödbromsen monteras inte och sätts enkelt upp och tas av utan skador på bilen. Den här extra nödbromsen påverkas alltså inte av dessa regler.

Kan kombineras

Nödbromsen kan kombineras med andra tillbehör, så som en innerbackspegel till exempel. Innerbackspeglar används ofta för att hålla koll på små barn i baksätet, men det är också utmärkt för att ge handledaren en bra blick över vad som sker därbak.

Hur många tillbehör som behövs är upp till var och en att avgöra och beror självklart på den blivande förarens nivå. Tillbehör som dessa kan dock särskilt rekommenderas om föraren ska ge sig ut i den ”riktiga” trafiken för första gången – inte minst om det är en storstadsbo som ska göra det.

Bör krav införas?

Debatten om övningskörning och reglerna omkring den har pågått länge – ibland i större skala, ibland i mindre. Med jämna mellanrum kan man dock höra åsikter, eller läsa debattinlägg om hur säkerheten kring privat övningskörning bör skötas. Ett exempel på det är ett inlägg på bloggen Netnow.se.

Bloggaren här menar att varje förare och handledare bör rannsaka sig själva och verkligen väga riskerna mot varandra. Håller du med? Hur ser nivån ut på din övningskörning ut? Andra menar dock att säkerheten redan nästan är för hög, med alla kurser och tillstånd som krävs. Åsikterna är många, helt enkelt.