Övningskörning MC

 

Ska du övningsköra med en motorcykel kan övningskörningsskylten monteras bakpå motorcykeln men väldigt många väljer istället att ha ett klädesplagg/väst med denna information. För motorcyklister, och för förare av vissa andra fordon, finns nämligen detta alternativ.  

När övningskörning sker måste en övningskörningsskylt användas. Den överlägset vanligaste skylten för bilar är magnetskylten som monteras strax ovanför registreringsskylten eller sätts i bakrutan. När det kommer till motorcykeln är det inte lika enkelt med denna montering vilket gör att det finns andra alternativ – något som även gäller för vissa andra fordon.

Övningskörningsskylt bakpå

Det går att använda en klassisk övningskörningsskylt med texten ”övningskör. Men det är inte alltid som dessa passar att montera på motorcykeln. Generellt finns inte lika många större metallytor som på en bil. Det finns även mycket små skyltar som kan monteras på registreringsplåten. Dessa är däremot inte godkända utan kan användas enbart som ett komplement. Oavsett om man använder sig av en skylt, eller har skylt på kläderna (se nedan) så krävs nämligen en viss storlek.

Regler kring storlek

Transportstyrelsen anger att det vid övningskörning med ”motorcykel, moped, snöskoter och terränghjuling” kan användas en skylt som avbildas på kläderna istället för att fästas på fordonet. Det ska då vara avbildat på ryggen och vara i den storlek som anges på Transportstyrelsens hemsida. Bilden ska ”vara väl synlig”.

Det finns alltså tre olika modeller som kan användas, 460*100mm, 350*170 mm med kapade hörn samt 350*170 mm rektangulär.

Reflexväst med tryck

En mycket vanlig kombination är reflexvästar som har ett tryck på ryggen av en övningskörningsskylt. Detta utifrån måtten ovan. Det finns visserligen inget krav på att reflexväst måste bäras men genom detta syns man tydligare för omgivningen och markerar både framifrån och bakifrån att man övningskör.

De som väljer att montera övningskörningsskylten bakpå motorcykeln kan komplettera med en reflexväst anpassad för just motorcyklister. Här finns en rad olika varianter att välja på. Följande exempel är tagna från MC-butiken XLmoto.se.

Den enklaste reflexvästen dras över skinnstället och har därmed stora likheter med de som används över ytterkläderna vid promenad eller annan utevistelse. Däremot är de något mer anpassade i form just efter MC-kläder.

Nästa steg är västarna som har ett par fickor som underlättar för just MC-förare. Västen är, i likhet med den ovan, anpassad att bäras över MC-jacka men har fördelen med fickor vilka annars är svåra att nå på jackan under västen.

Det mest avancerade reflexskyddet är reflexväst med inbyggd ryggskydd (eller tvärtom). En väst som ger dubbelt skydd. Genom det reflekterande materialet syns man betydligt bättre och är olyckan framme kommer ryggskyddet att ge ett behövligt skydd.

Se alltid till att du har korrekt övningskörningsskylt – se måtten ovan. Välj sedan om den ska sitta på motorcykeln eller om det bättre med en reflexväst med övningskör-texten.