Minnesregel bildäck

När övningskörningsskylten sitter på plats och handledaren gått sin kurs är det dags att ta sig ut i trafiken. En stark rekommendation är att kombinera teori med praktik för att därigenom lära sig de olika trafikreglerna. Här kommer ett enkelt tips för dig som har svårt att komma ihåg regler kring sommar- och vinterdäck.

SKA ha Vinterdäck – JULEN ÄR DEN 24 DECEMBER

Nu läser vi denna mening bakifrån. Det första ordet du läser är December. Det betyder alltså att dina bildäck ska vara vinteranpassade från och med första december. ”Vinteranpassade” skriver jag för det måste inte vara just vinterdäck. Det kan vara sommardäck med snökedjor. Men visst – de flesta har vinterdäck, med eller utan dubbar. Så vinterdäck kan man även tänka

Sen fortsätter vi läsa baklänges. Nästa siffra som man läser är 4a. Det betyder att dessa däck får sitta på i fyra månader, Dec, Jan, Feb, Mars. Därmed ska de av den sista mars.

MEN…

Lagarna säger att man måste ha vinterdäck under denna tid OM det är vinterväglag. Så i teorin kan du ha sommardäck även på vintern. Så länge det inte är snö, is eller kallt. Men varför chansa? I  f

 Får ha Dubbdäck – 33,5

Tre månader före jul. Och tre och en halv månad efter. Under den tiden får man ha dubbdäck. Med andra ord från 1a okt till 15:e april. Dessutom talar denna siffra om mönsterdjupet på däcken. Mönstret måste vara 3mm djupt – detta i likhet med alla vinterdäck.

Sommardäck – hälften av året

Så har vi sommardäcken. Det är de enklaste bildäcken att komma ihåg reglerna kring då det bara är en enda regel. Du kommer ihåg 33,5 från dubbdäcken. Vad är hälften? 16,75 typ. Därmed har man mönsterdjupet på sommardäcken. 1,6 mm. Något mer behöver man inte kunna.

Julen är den 24 Decemer, 33,5  och sommar halva året. Thats it.