Då var det dags att byta däck

Idag är det två veckor kvar till första december. Inser att julklapparna snart ska köpas in, granen ska pyntas och julstressen tas fram…
Dessutom – då var det uppenbarligen dags att byta däck för första gången. När bilen köptes in fick jag bara med sommardäck och har åkt på dessa hittills. Men den första december ska vinterdäcken vara på plats.

Köpte helt nya vinterdäck även om det känns lite ”overkill” på den bilen. Farsan stod på sig och menade att det är dumt att chansa på just däcken. Samtidigt – det blev inte så dyrt som jag trodde. När Fredrik köpte nya hade han betalat närmare 8000kr och jag trodde jag skulle bli tvungen att lägga ut lika mycket. Men det är klart – han satsar på kvalitédäck också. Själv har jag fokuserat på billiga däck. De ska vara lagliga och inte vara så dåliga att de fått ”sämst i test” men annars är det viktigaste för mig att hitta billiga däck. Skulle jag köpa däck för 8000 som han skulle jag ju betala lika mycket för däcken som för bilen.

(nej det är inte däcken på bilden jag köpt. Men tänker inte gå ut och ta en bild på dem…)

Hittade däck för knappt 900kr st och det känns helt okej. Nä – sanningen är den att hittade ännu billigare däck men det var där som farsan kom in i bilden igen. Utan honom hade jag köpt däck för ca 450kr st. Men utan honom hade jag inte haft någon bil heller. Får nog luta mig mot de mer kunniga till jag lärt mig själv.

Exakt märke minns jag inte. Jag är mest intresserad av priset om jag ska vara ärlig. Billig bil – billiga däck. Det får hålla så länge som det håller.

Blev i alla fall friktionsdäck. Ska ju åka till Samuel i Stockholm en hel del och pappa sa att man inte får köra med dubbdäck i Stockholm under vintern. Ja, det är ju bara att inse att han vet mer än mig. Ska jag kunna ta mig ner dit så är det alltså friktionsdäck jag ska ha. Vad det är för skillnad mellan de och dubbdäck? Nja…dubbarna kanske. Fråga inte mig….

Så däcken är inköpta. Nästa steg blir att montera dem. Inte en chans att jag gör det själv. Förra året var Däckakuten här och monterade på pappas bil. Smidigt eftersom de kommer hem till oss och gör däckbytet. Jag behöver ju inte åka in till nån verkstad eller så.

Mitt första däckbyte. Första gången med vinterdäck. Nya vinterdäck. Jo, faktiskt. Det känns lite stort i min och min första bils historia.