Tips till övningskörningen

För många som ska börja övningsköra kan det kännas ganska nervöst, oavsett om det är med en handledare man känner eller en handledare på körskolan. Att just välja rätt handledare är bland annat en viktig del i övningskörningen.

Välj rätt handledare

Det är bra att välja en handledare som både är erfaren och pedagogisk. Har man någon mor- eller farförälder som kan tänka sig att vara handledare under övningskörningen är kanske det bäst. Med åldern kommer en givetvis en hel del erfarenhet av körning.

Det bästa är om man känner någon som har varit handledare tidigare åt någon som har tagit körkort. Tänk på att kolla upp reglerna för vad som gäller när man väljer handledare. Handledaren måste ha haft körkort en viss tid och måste dessutom gå en kurs för att få behörighet att agera handledare under övningskörningen.

Plugga så mycket teori det bara går

Att plugga teori gör man utmärkt på egen hand. Att ha järnkoll på teorin medan man övningskör bidrar till att man förbättrar körningen snabbare. Har man inte kurslitteratur redan kan det vara en god idé att leta efter begagnade sådana för att spara pengar.

Det här kan man göra på sidor som till exempel blocket eller tradera. En god idé är också att fråga runt bland vänner och bekanta om det finns någon som har kurslitteratur som denne lånar ut.

Ofta har bokaffärer på nätet också olika erbjudanden. Söker man runt lite på flera olika affärer är det stor chans att man hittar någon form av erbjudande som man kan utnyttja. Det finns även sidor, så som Rabattkodsidan, som sammanställer aktuella erbjudanden från flera olika aktörer.

Bra att känna till

Ovan nämnda tips kan man använda för att på ett snabbt och effektivt sätt förbättra körningen. Innan man sätter igång finns det ett par saker som är bra att känna till. Några av dem listas här:

  • Handledaren måste ha haft körkort för bil i 5 år, inte vara under 24 år gammal, samt inte fått körkortet indrag tidigare till följd av grovt brott.
  • Eleven måste ha fyllt 16 år för att börja gå kursen och börja övningsköra. Tillståndet är sedan giltigt i 5 år.