Vad är egentligen EcoDriving?

EcoDriving är en viktig del i dagens körkortsundervisning men för den som tog körkort för många år sedan finns möjligen ett och annat att lära om just detta. EcoDriving kallas även för sparsam körning och bidrar bland annat till minskade utsläpp. Körsättet är med andra ord både mer miljövänligt och ekonomiskt – och bra att kunna för både övningskörare och handledare.

EcoDriving minskar bränsleförbrukningen

Bilar drivs av olika typer av drivmedel som på ett eller annat sätt har en negativ påverkan på miljön. En av fördelarna med EcoDriving är att körsättet kan minska bränsleförbrukningen med så mycket som upp till 10–20%.

Det i sin tur gör att bilkörningen blir något skonsammare för miljön – samtidigt som det märks i plånboken. Att tänka till och anpassa körningen har alltså bara fördelar och för den som vant sig med det här körsättet redan från början krävs ingen ansträngning eller omställning.

Träna på körstilen vid övningskörning

EcoDriving är en del av nutidens körkortsundervisning och kan därmed vara bra att träna på även vid privat övningskörning. För att lyckas med en mer miljövänlig körning och spara på bränslet är det framför allt viktigt att planera körningen – till exempel för att undvika onödiga inbromsningar och stopp. Andra saker att tänka för att nå en mer sparsam körning är:

  • Hoppa över växlar – kan låta motsägelsefullt men genom att gasa upp bilen snabbt och hoppa över växlar, till exempel genom att växla direkt från ettan till trean, gör körningen mer sparsam.
  • Håll jämn gas – att hålla ojämn fart innebär ofta att bilen gasas och bromsas om vart annat vilket inte gynnar vare sig bränsleförbrukningen eller miljön.
  • Kontrollera lufttrycket i däcken – även lufttrycket i däcken påverkar bilens bränsleförbrukning så se till att göra regelbundna kontroller.
  • Låt bilen motorbromsa – en del av den planerade körningen är att låta bilen motorbromsa i stället för att trycka på bromspedalen. Finns framförhållning i körningen är detta oftast inga problem, nästan oavsett trafiksituation!

Bilar och bränsleutsläpp är en av dom största miljöbovarna och står för ca en tredjedel av växthusgasutsläppen i Sverige. EcoDriving är med andra ord ett viktigt och relativt enkelt sätt att bidra till miljön, även om det i det långa loppet förstås kommer krävas mer. Men det är åtminstone ett sätt att dra sitt strå till stacken – speciellt för den som har ett stort behov av att köra mycket bil.